Med statsvetaren Björn Östbring. Inspelat den 11 maj 2022.
Rysslands anfallskrig ledde i Väst till en stark moralisk uppslutning bakom Ukrainas självständighet. Var det enbart mänskliga rättigheter och sympati för Ukrainas påbörjade väg mot liberal demokrati som motiverade denna uppslutning? Det finns tecken på att så inte är fallet. Ukrainakriget tycks på ett idépolitiskt plan ha medfört att nationalism och idén om nationalstaten nu är under omprövning i Väst, efter många årtionden där samhällsdebatten präglats av uppfattningen om en ofrånkomlig konflikt mellan nationalism och den liberala demokratin. Kan vi skönja en renässans för ”liberal nationalism”, en idépolitisk position som anser att även liberala demokrater gör rätt i att värna ”nationer” och att även liberala stater bör hysa samhällen som är ”nationella” i någon mening? Är detta i så fall en praktiskt möjlig vision i dagens västerländska samhällen?
I det här föredraget diskuteras vad en nationalstat egentligen är, och hur den förhåller sig till den liberala demokratin.
Björn Östbring är fil. dr i statsvetenskap. Arbetar som frilansskribent, översättare och är en av redaktörerna för Statsvetenskaplig tidskrift.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.