tisdag 9 augusti 2022
Ett etableringsstopp för skolor med konfessionell inriktning är nödvändigt, men regeringens lagförslag är inte tillräckligt för att värna barns och elevers religions- och övertygelsefrihet.
I mitten av juli lämnade regeringen lagrådsremissen Etableringsstopp för fristående skolor och fristående fritidshem med konfessionell inriktning. Regeringen förslag är att både undervisningen och utbildningen i övrigt vid fristående skolor och fristående fritidshem ska vara icke-konfessionell, men att de tidigare bestämmelserna som tillåter konfessionella inslag i utbildningen ska gälla för de fristående skolor och fritidshem som redan finns.
Regeringsförslaget är bra i avseendet att det sätter stopp för nya religiösa friskolor, men förslaget värnar inte barns och elevers egna religions- och övertygelsefrihet fullt ut. Även befintliga skolor med konfessionell inriktning bör fråntas rätten att ha konfessionell inriktning och detta förbud bör även inkludera fristående förskolor.
Barn och elever har rätt till en självständig religions- och övertygelsefrihet. Individen ska ha frihet att välja, utöva, byta eller avstå från religion eller annan livsåskådning. När föräldrar åt sina barn väljer en skola eller förskola med konfessionell inriktning begränsas alltid denna frihet. Detta oavsett av hur omfattande regelverket och kontrollerna är för att tillgodose barnet rättigheter. Den ensidiga religiösa påverkan som förekommer i skolor och förskolor med konfessionell inriktning försvårar för eleverna att forma sin egen tro och övertygelse.
Skolan ska vara en mötesplats för elever med olika bakgrunder och inte sortera in elever utifrån deras föräldrars livsåskådning. Religiösa friskolor och förskolor gör just detta. De segregera utifrån livsåskådning på ett sätt som försvårar integration och möjligheterna för elever att möta och skapa förståelse för människor med andra perspektiv, åsikter och övertygelser.
Regeringen vill med lagförslag säkra barnens religionsfrihet. Detta ska göras genom en skrivning om att konfessionella inslag alltid ska vara frivilliga. Det står i förslaget att “Deltagandet i konfessionella inslag ska alltid vara frivilligt. Huvudmannen ska försäkra sig om att vårdnadshavare och barn är införstådda med detta.” (7 b §, s. 5)
Det är dock inte rimligt att barn i förskoleålder eller under de tidiga skolåren kan ge ett informerat samtycke om att delta i religionsutövning – att de varit delaktiga i beslutet och uttrycka sin mening. Dessa orimliga förväntningar kommer göra Skolverkets tillsyn av frivilligheten mycket svår. För att uppnå ett bättre skydd av barnens egna religions- och övertygelsefrihet bör därför inte heller förskolor med konfessionell inriktning tillåtas.
Ett totalstopp innebär dock inte att nuvarande skolor med konfessionell inriktning behöver upphöra med sin skolverksamhet. De behöver bara sluta med religionsutövningen under skoldagen. Undervisningen i religionskunskap, naturkunskap och andra ämnen kan fortsätta som om inget har hänt.
Skolor som finns för att utbilda, i enlighet med läroplanen, kommer fortsätta sin verksamhet, men de vars främsta drivkraft varit att förmedla en viss religion med skattefinansiering kommer förmodligen stänga ner verksamheten.
Ett stopp för religiösa friskolor i det obligatoriska och skattefinansierade skolsystemet hindrar inte föräldrar att lära ut sina religiösa övertygelser och traditioner till sina barn. Detta sker redan och kan fortsätta i hemmet, i söndagsskolor och koranskolor. Frågan handlar bara om hur staten ska förhålla sig till individens religions- och övertygelsefrihet.
Regeringens långsamma hantering av denna fråga gör att det aktuella lagförslaget först kan behandlas av riksdagen efter valet i september. Sedan tidigare har dock en majoritet av riksdagens partier, i olika former, uttryckt att de är för ett etableringsstopp för friskolor med konfessionell inriktning och det finns ett folkligt stöd.
I en opinionsundersökning 2017 utförd av Novus på uppdrag av Humanisterna svarade en klar majoritet av svenskarna att religiösa friskolor inte hör hemma i det skattefinansierade och obligatoriska skolväsendet. Något som bekräftades av en annan undersökning SVT gjorde året efter. Det är hög tid att vi tar ett stort steg i riktning mot att förverkliga detta.
Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.