torsdag 11 maj 2017
I år är det 100 år sedan Per Anders Fogelström föddes. Han var en av dem som med kraft drev frågan om religionsfrihet och icke-religiösa rättigheter under andra halvan av 1900-talet.
I Humanisternas ungdom var han en av medlemmarna. Förbundet bildades 1979, då med namnet Human-Etiskt Förbund (HEF), och två år senare intervjuades Fogelström (PAF) i medlemstidningen HEF-NYTT.
Den 16 maj arrangerar Humanisterna Stockholm en stadsvandring i Fogelströms fotspår.
VÅR MEDLEM, FÖRFATTAREN P. A. FOGELSTRÖM, INTERVJUAS AV HEF:
HEF: Din åsikt om Human-Etiska Förbundet i Sverige?
P.A.F.: Naturligtvis behövs ett human-etiskt förbund, det är alltid viktigt att människor uppmanas till att tänka själva och att fundera över hur de ställer sig till livsåskådningsfrågorna. Däremot tror jag inte att man vågar hoppas på någon “massrörelse”. Vi har inte något påtagligt kyrkligt eller religiöst förtryck i Sverige i dag, den ljumma och mjuksega smeten av tradition och konvention tvingar inte på samma sätt till motstånd och kamp.
HEF: Vad anser du skiljer Religionsfrihetens rörelse från HEF idag?
P.A.F.: Skillnaden mellan Förbundet för religionsfrihet (som jag var med om att bilda och där jag under flera år var ordförande) och Human-Etiska Förbundet är väl att FFR (som namnet anger) hade som uppgift att verka för religionsfri medan HEF är mer av ett ateistiskt förbund. När FFR bildades hade man ännu inte rätt att utträda ur statskyrkan (utan att ingå i annat samfund), skolornas morgonböner var obligatoriska etc. FFR:s främsta uppgift var att arbeta för att de “kyrkfria” fick samma rättigheter och samma service som de som tillhörde något samfund. Mycket har skett sedan dess och även om det fortfarande finns mycket att göra är uppgifterna i viss mån andra.
HEF: Tror du att svenska folket i gemen är medvetet om det religiösa inflytandets styrka idag?
P.A.F.: Det religiösa inflytandet är fortfarande stort, inte minst statskyrkans ställning och ekonomiska situation ger makt och möjligheter, f.ö. förvånansvärt ofta mycket dåligt utnyttjade. Som jag ser det är det traditionerna och konventionerna som betyder mest i dag, d.v.s. något egentligen ganska ytligt och vagt. Om inte något särskilt händer tror jag att upplösningen fortsätter, att allt fler människor väljer “borgerlig” vigsel och begravning och avstår från att döpa och konfirmera sina barn.
HEF: Vad skulle du vilja säga till ateistisk ungdom?
P.A.F.: Jag kan bara uppmana varje människa att tänka själv, att inte alltför okritiskt anamma någon tro eller övertygelse. Det man satsar på ska man först ha utsatt för ganska omild behandling, klämt på, vänt ut och in. Och vad man än tror eller inte tror måste man respektera andras rätt att tro eller inte tro något helt annat.
HEF: Tack, Per Anders Fogelström och välkommen till vårt Förbund.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.