söndag 9 juni 2013
Enligt en Eurobar-undersökning från 2012(*) är var fjärde EU-medborgare ickereligiös. Samtidigt finns välorganiserade konservativa religiösa grupper som inte bara utövar politisk lobbying utan även regelbundet bjuds in av EU-institutioner till s.k. dialogmöten.
Nu senast är det Irlands premiärminister, som på vägnar av sitt EU-ordförandeskap, i mars i år tog emot kyrkliga företrädare från COMECE (Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union).
Europeiska Humanistfederationen bad om att få delta eller få till stånd ett dialogmöte på samma nivå, men nekades denna möjlighet trots upprepade påstötningar.
“Detta är allvarligt eftersom EU:s regelverk säger att konfessionslösa organisationer ska få delta på samma villkor. I detta fall är det ingen mindre än Europeiska Unionens ordförande som ogenerat diskriminerar sekulära livssynsorganisationer, i strid med skrivningarna i EU:s egna fördrag och i strid med grundläggande europeiska värderingar”, säger Magnus Timmerby, styrelseledamot i Förbundet Humanisterna. “Det är att nonchalera rösterna från flera miljoner icketroende i Europa.”
Med anledning av händelsen publicerade Europeiska Humanistfederationen den 31 maj ett pressmeddelande som redogör för korrespondensen med det irländska regeringskansliet.
Pressmeddelandet i svensk översättning:
EU:s ordförande diskriminerar icketroende
Pressmeddelandet i engelskt original:
humanistfederation.eu/irish-council-presidency-shows-clear-bias-in-favor-of-churches/
Svenska regeringskansliet beskriver EU:s roterande ordförandeskap så här på sin hemsida: “EU-länderna turas om att vara ordförande för Europeiska unionens råd, ministerrådet, ett halvår i taget. Det land som innehar ordförandeskapet ska fungera som motor i EU:s lagstiftande och politiska beslutsprocess.”
Europeiska Humanistfederationen representerar över 50 sekulära organisationer från 20 länder i Europa, däribland Förbundet Humanisterna i Sverige. EHF motsatte sig från början Artikel 17 i EU-fördraget eftersom den öppnar för religiöst inflytande som knappast särskilt många medborgare vill ha, men efter att Artikel 17 ändå fastställts bevakar EHF att arbetet sker utan diskriminering.
(*) Special Eurobarometer 393
http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/ebs/ebs_393_en.pdf
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.