onsdag 7 december 2011
En bok om heder och kvinnors rättigheter
-Syftet med boken är att nyansera debatten om heder och kvinnors rättigheter.
Så säger Jennie Silis, om sin nyutgivna bok ”En hedersam kvinna”. En reportagebok skriven under tre år runt vardagen på kvinnohuset och daghemmet Oum El Banine i Agadir, samt dess grundare Mme Mahjouba Edbouche.
För Humanisternas medlemmar är boken extra intressant, eftersom Oum El Banine i fyra år varit förbundets främsta humanitära hjälpmål. Grundproblemet är att ogifta kvinnor och deras barn traditionellt exkluderas, både av sina familjer och av samhället. Orsaken till graviditeten – okunskap, våldtäkt, incest – anses inte spela någon roll. Oum El Banine driver kvinnohus, daghem och social opinion.
-Jag tror att det råder en stor brist på faktakunskaper inom detta område, säger Jennie Silis. Det är populärt att prata och tycka, men vi saknar ofta förklaringsmodeller och kunskaper om hur det ser ut i länderna vi pratar om. Jag ger därför en förklaring om hur det juridiska systemet ser ut i Marocko, hur sharialagar fungerar och hur familjelagstiftningen ser ut och vad detta har för konsekvenser.
Jennie Silis berättar att en populär förklaring är att hedersvåld alltid är kopplat till religion och framförallt islam. Men hävdar att detta är en förenklad förklaring.
-Religionen kan vara viktig men vi måste även se till fattigdom, patriarkala strukturer och maktutövning, annars får vi bara en begränsad kunskap om vår omvärld. Viktigt för mig har även varit att ge röst åt de kvinnor som annars döms utan att bli hörda, de har fått chansen att säga sin mening.
Boken ges ut av Celanders förlag och finns i handeln från den 7 december. Kunskapskanalen visade i förra veckan ett program i UR:s serie ”En bok, en författare”. Jennie Silis intervjuades då om sin nya bok av Ulrika Kärnborg. Programmet går att se under http://urplay.se/166273 i sex månader.
Läs mer om Oum El Banine på http://humanisterna.se/hjalpverksamhet, där det också går att lämna direkt stöd till verksamheten. Hjälpverksamheten är uppbyggd med ovärderligt stöd från Jennis Silis, hon är Oum El Banines svenske representant. Under detta år står humanisternas gåvorna för ungefär en femtedel av organisationens behov.
Oum El Banine har också en egen hemsida, http://www.oumelbanine.net/
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.