måndag 24 juni 2019
I förra veckan redovisades utredningen Demokrativillkor för bidrag till civilsamhället. På det hela taget verkar utredningens förslag till demokrativillkor genomtänkta och utredningen kan bli ett värdefullt bidrag i arbetet för att stärka demokratin i ett aktivt svenskt civilsamhälle. Humanisterna är dock tveksamma till det undantag för trossamfund som utredningen föreslår. Undantaget innebär att trossamfund ska ha ett visst utrymme att diskriminera till exempel kvinnor eller homosexuella när de utser företrädare för samfunden.
“Det är väsentligt att demokratikraven skärps för hela civilsamhället. Regeringen kommer förhoppningsvis denna gång agera både snabbt och kraftfullt, och förvandla utredningens förslag till ett likvärdigt och handlingskraftigt regelverk som främjar demokratin, utan religiös särbehandling.”
De demokratiproblem i olika organisationer, som media upprepade gånger rapporterat om, är inte sällan kopplande till religiösa organisationer.
“Mot denna bakgrund är det bekymmersamt att utredningen Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige verkar ha begravts av regeringskansliet. Denna utredning avrapporterades för mer än ett år sedan och det har snart gått tio månader sedan remissinstanserna lämnade sina utlåtanden. Demokrativillkor var en väsentlig del också av denna utredning och ointresset att gå vidare med den är förvånande.”
Läs debattartikeln i Dagens samhälle, Demokrativillkor utan religiösa särbehandling, undertecknad av Anna Bergström och Ulf Gustafsson, ordförande respektive förbundssekreterare Humanisterna.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.