fredag 14 september 2018
Humanisterna är positiva till att valdeltagandet ökade i 2018 års val. Ett högt valdeltagande och politisk engagerade medborgare är väsentligt i en demokrati.
Från vårt perspektiv är en sekulär och demokratisk stat och ett sekulärt samhälle en förutsättning för alla medborgares religions- och övertygelsefrihet – inkluderande rätten att välja, byta och välja bort en gudstro. Det är därför mycket bekymrande att stödet för kulturkonservativa partier som vill ge kristendomen en särställning bland andra livsåskådningar, växte kraftigt i årets riksdagsval.
Valresultatet innebär ett knepigt parlamentariskt läge som kommer göra att regeringsbildningen blir en prövning. Mot denna bakgrund riktar Humanisterna följande uppmaning till riksdagspartierna.
Vi sätter tilltro till det öppna samtalet mellan människor med olika perspektiv eftersom det leder till nya idéer och lösningar. Vi sätter tilltro till att de flesta människor hellre bygger vidare och stärker demokratin och värnar våra mänskliga fri- och rättigheter än raserar dem. Vi sätter också tilltro till att när människor möts och enas om ett gemensamt mål kan det till synes omöjliga göras möjligt. Oavsett om vi människor lever med eller utan en högre makt i våra liv delar vi alla denna förmåga till att genom samtal formulera gemensamma mål och tillsammans bygga desto bättre samhällen.
Humanisterna riktar en anhållan till partierna att välja det öppna samtalet framför den slutna monologen, att välja att bygga framför att rasera, och att välja det gemensamma framför det splittrande. Det är vår förhoppning och förväntan att oavsett vilken regering Sverige i slutändan får är det väsentligt att processen dit präglas av förnuft, omtanke och ansvar.
Uppmaningen presenterades av Humanisternas ordförande Anna Bergström i torsdagens avsnitt av radioprogrammet Nordegren & Epstein i P1 (med start 28:15 in i programmet). Bakgrunden till inslaget var att det tidigare i veckan hade lästs upp en bön för regeringsbildningen i programmet, ett initiativ från Sveriges kristna råd.
Att blanda ihop politik och religion är aldrig en bra idé. I sammanhanget är det dock positivt att public service strävar efter att likabehandla olika livsåskådningar. Detta är en nödvändighet i en sekulär stat, säger Anna Bergström.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.