Torsdag 26 september fram till söndag 29 september finns Humanisterna i monter B02:68 på Bokmässan i Göteborg. Kom till vårt monter så berättar vi om humanism som livsåskådning, våra värderingar och vår verksamhet. Eller så kommer ni bara för att tjöta lite.
Nytt för i år är att vi har ett gemensamt talarprogram tillsammans med Vetenskap och Folkbildning (VoF). Alla våra talare uppträder i den gemensamma talarmontern D03:13.
Söndag den 29 september
kl 11.00 Tina Harnesk: De pseudovetenskapliga såren i sápmi.
En intervju med författaren Tina Harnesk, vinnare av årets bok 2023 med Folk som sår i snö. Ett av årets teman för Bokmässan 2024 är Sápmi och i detta samtal mellan Tina Harnesk oc Lina Tebbla, ordförande för Vetenskap och Folkbildning, diskuteras hur pseudovetenskap har drabbat samer genom historien, med bland annat tvångskristnande och rasbiologi.
kl 12.15 Jonathan Lindström: Forntida astronomi: flipp eller flopp?
Jonathan Lindström, författare och arkeolog berättar om sin nya bok: Världens äldsta historia. Där beskrivs människans allra äldsta berättarkultur under hundratusentals år. Lindström berör även hur föreställningar om forntida myter om himlavalvet lever kvar än idag, framförallt inom nyandliga rörelser.
kl.13:00 Clas Svahn – Vad menas med närkontakter?
Clas Svahn är ordförande för Riksorganisationen UFO-Sverige och ansvarig för världens största arkiv om olösta gåtor, Archives for the unexplained i Norrköping.
Svahn kommer att berätta om några fall där svensk militär har mött okända föremål i luften och om andra svårförklarade observationer ur sin senaste bok UFO – närkontakterna som skakat världen. Men också om sin roll i TV4-serien UFO-mysteriet med Felix Herngren. Svahn ger även åhörarna ett kort smakprov ur sin kommande bok Världsrymden anfaller som ges ut 2025.
kl 14:00 Kent Wisti : Häda mer!
Självklart ska det vara tillåtet att rita bilder, göra stand-ups och aktioner som sätter det som vi håller för heligt i ny dager. Genom humorn kan vi beskriva sådant som är komplext, svårtillgängligt, tabu och ogreppbart. Att häckla tankemönster, ideologier och religioner är bra för sinnet! Och kanske att det heligaste vi någonsin erfar är varandra.
Kent Wisti, prästen som har engagerat och roat många med sina tankar och sina teckningar som kommenterar vår förvirrande samtid, berättar om och kring sin nya bok “Hädelsens helighet”.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.