torsdag 30 juni 2016
Idag presenterar regeringen direktiven till en utredning som ska se över statens stöd till trossamfund. Med anledning av detta skriver Humanisterna på SvD Brännpunkt idag: Kräv inte religiös tro för statsstöd.
Behovet av en översyn av regelverket är uppenbart: många av de organisationer som idag uppbär statligt stöd lever inte upp till den värdegrund som regelverket kräver för att vara berättigade till statligt stöd. Det är därför mycket bra att utredningsdirektivet med kraft trycker på krav på demokrati och jämställdhet mellan könen.
Det är också bra att utredaren ska föreslå hur målgrupp för stödet ska avgränsas, men utredningsdirektiven missar att explicit ange att lagstiftningen också behöver moderniseras i ett annat avseende: Den behöver bli livsåskådningsneutral. Givetvis ska inte övernaturliga inslag i livsåskådningen vara avgörande för rätten att erhålla sådant stöd. En sådan livsåskådningsneutral lagstiftning tillämpas redan i flera nordiska länder, men Sverige har hamnat på efterkälken i detta avseende. Förhoppningsvis kommer detta bli uppenbart i den studie av jämförbara länder som ska utföras.
På Brännpunkt skriver Humanisterna idag:
“Staten ska vara neutral till olika livsåskådningar. Ändå diskrimineras icke-religiösa livsåskådningar i svensk lagstiftning. Staten ger varje år ekonomiskt stöd med cirka 80 miljoner kronor till ett antal kristna, muslimska, judiska och buddhistiska trossamfund. Trots att den sekulära humanismen är en internationellt erkänd och starkt växande livsåskådning har den inte rätt till samma statliga stöd som de religiösa trossamfunden.”
Om stöd överhuvudtaget ska utdelas till religiösa organisationer måste givetvis sekulära livsåskådningsorganisationer behandlas likvärdigt.
– Det förvånar mig att inte direktiven explicit uppdrar åt utredaren att se över även denna aspekt, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det vore en stor vinst för hela samhället om statens stöd bara gick till organisationer som helhjärtat ställer upp för grundläggande demokratiska värden.
– Å andra sidan förhindrar inte heller direktiven att utredningen beaktar denna aspekt. Direktiven ber utredaren att ”föreslå eventuella förändringar av statens nuvarande stöd till trossamfund”, vilket medger just en sådan förändring som vi efterlyser. Så ett stort ansvar vilar nu på utredarens axlar. Neutralitet i livsåskådningsfrågor borde vara självklart i ett land som säger sig värna religionsfriheten, säger Sturmark.
För ytterligare information, kontakta
Daniel Färm – pressansvarig
tel. 070 – 650 12 09, daniel.farm@humanisterna.se
Christer Sturmark – förbundsordförande
tel. 0708 – 380 480, christer.sturmark@humanisterna.se
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.