fredag 6 januari 2012
En egen religion för nätpirater har blivit officiellt erkänd av kammarkollegiet. Religionen heter kopimismen och dess överstepräst Isak Gerson som är filosofistudent i Uppsala säger att: “Att kopiera och sprida är en av religionens viktigaste trossatser.” Enligt kammarkollegiets chefsjurist Bertil Kallner kan ett trossamfund se ut nästan hur som helst bara det finns en “religiös gemenskap”.
– Det är utmärkt att nätpiraterna har ansökt om att bli ett registerat trossamfund, säger Humanisternas ordförande Christer Sturmark. Det är ett bra sätt att visa det absurda med att staten ska “erkänna” vissa typer av övertygelser och upphöja dem till “religion”, men inte andra. Vad är en “religiös gemenskap”? Trots mina många samtal med sakkunniga på regeringskansliet har ingen kunnat definiera detta. Det är givetvis bara en tidsfråga innan detta system avskaffas. En stat ska vara övertygelseneutral och livsåskådningsneutral, säger Sturmark.
Att bli registrerat trossamfund hos Kammarkollegiet ska inte sammanblandas med att få rätt till statligt stöd, något som förbundet Humanisterna har ansökt om men nekats. Att bli registrerat trossamfund är förhållandevis enkelt och idag finns en stor mängd registrerade trossamfund i Sverige som inte in någon traditionell mening betraktas som religiösa eller ens seriösa. Endast ett fåtal organisationer har idag rätt till statligt stöd. Bidragsberättigade är bland andra pingstkyrkan, muslimska samfund, buddhistiska samfund men alltså inte Humanisterna.
– Såsom lagen om statligt stöd till trossamfund tolkas idag kommer Kopimisterna inte få del av det statliga stödet, säger Christer Sturmark. Men deras sätt att med humor pröva det statliga systemet och statens förhållande till livsåskådningar är alldeles utmärkt. Kanske kan det förmå den svenska staten att ta steget fullt ut och faktiskt bli sekulär på riktigt, anslutar han.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.