Gunnar Lundh

Telefon:

0708-138230

E-post:

gunnar@lundh.se

Presentation

Jag är en sjuttioplussare – änkeman efter ett långt liv med Yvonne. Vi har fått två nu vuxna barn och en liten skara barnbarn, dock under expansion. I det civila har jag varit möbelproducent, bott i göteborgstrakten hela livet. Utom på senare år, då jag valde att flytta till Mallorca, för att få en omstart då min hustru efter sjukdom lämnat oss.

Jag åker till Sverige regelbundet och anpassar tidpunkter för de två ceremoniformer jag officierar – barnvälkomnande (namnfest) och vigslar. Begravningar kan jag tyvärr inte ta på mig, då sentimentaliteten i mitt fall har en förmåga att alltför lätt ta överhand.

Vigslar utför jag som officiant och i de flesta fall i kombination med en förrättare, som bistår med det mer juridiska. Det blir ett samspel i ceremonin som om möjligt genererar en ännu större attraktivitet.

Självklart kan jag även bistå på Balearerna (Mallorca, Menorca, Ibiza) och möjligen också på spanska fastlandet. Jag har vid ett flertal tillfällen officierat på engelska.

Nu närmar jag mig ett hundratal utförda ceremonier – men ingen har varit exakt som den andra. Jag vinnlägger mig om att lägga ned mycket förarbete på research och med personlig prägel anpassa mina ceremonier till varje uppdragsgivare.

Har varit organiserad humanist i ett trettiotal år. Tidvis som medlem i Humanisternas Förbundsstyrelse och under ett antal år ordförande i lokalavdelningen för Västra Sverige.

Jag betecknar mig också som ateist men i den enskilda frågan om existensens uppkomst lägger jag till agnostiker. En ceremoni av mig kan inte innehålla religiösa inslag. Vill man ha det, vilket jag djupt respekterar, då måste man välja en annan officiant. En god dialog mellan människor, strävan efter altruism och medmänsklighet, respekt för demokrati, sekularism och mänskliga rättigheter, är andra grundbultar i min livsuppfattning.

Medlem och/eller aktiv i Amnesty, Vetenskap och Folkbildning, GAPF, John Hron-stiftelsen, stiftare av Humanisthjälpen ingår i mitt ideella CV.

Humanismen är inte bara en livsåskådning utan också en mycket stor fritidssyssla, jämsides med ett brett musikintresse. 60- och 70-talsrock, folkmusik, visor från Taube- och Cornelis tradition, men också jazz och klassisk musik attraherar. Dessutom vimlar det av nya, unga musiker som hela tiden träder fram.

För mina ceremonier rekommenderar jag gärna att man försöker lägga in personliga inslag, t.ex. vänner eller släktingars deltagande med sång och musik, dikter och annat. Officiantuppdraget är också ett uppdrag att vara bollplank för det koncept som var och en vill finna för sin ceremoni. Den humanistiska ceremonin kännetecknas bl.a. av sin frihet från konventioner, vilket inte betyder att det förväntade behöver väljas bort. Kontaktar du mig, är jag gärna bollplank.

Jag välkomnar din förfrågan, denna korta beskrivning kan inte formulera varje vinkling på enskilda frågor. Det är möjligt att jag föreslår någon god kollega som jag i ett enskilt fall kan bedöma som lämpligare, kanske beroende på mina möjligheter i tid, plats eller av annat skäl.

Naturligtvis har jag genomgått Humanisternas officiantutbildning.

Välkommen hälsar // Gunnar Lundh