fredag 20 maj 2022
Regeringens lagrådsremiss Statens stöd till trossamfund och demokrativillkor är en välbehövlig lagändring, men regeringen fortsätter exkluderar sekulära trossamfund.
Fyra år efter att utredningen Statens stöd till trossamfund i ett mångreligiöst Sverige slutrapporterades kommer regeringen till slut vidare i frågan och har lämnat en lagrådsremiss. Deras ambition är att lagändringarna ska gälla från 1 januari 2023, om riksdagen så beslutar.
Lagändringarna består bland annat av en ny definition av begreppet trossamfund och skarpare demokrativillkor. Det senare är verkligen behövligt då det gång på gång uppdagas att Sverige idag delar ut statligt stöd som har ett högst tveksamt förhållningssätt till både demokratin samt kvinnor och barns rättigheter.
De senaste två veckornas SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat synsätt och verksamheter inom flera islamiska samfund som absolut bryter mot svenska värderingar när det kommer till jämställdhet mellan kvinnor och män. Förhoppningsvis kommer de föreslagna lagändringarna innebära att dessa trossamfund snabbt ändrar sin syn eller blir av med sina statsbidrag.
Humanisterna har under många år arbetat för att staten ska likabehandla alla livsåskådningar, oavsett om de är religiösa eller sekulära trossamfund. Utifrån detta är regeringens förslag en besvikelse. I lagförslaget avses med trossamfund ”en gemenskap som utövar religiös verksamhet i vilken gudstjänst, bön, meditation eller andra ritualer ingår”.
Vid en första läsning verkar det vara klart att regeringen avser att diskriminera sekulära trossamfund och livsåskådningar. Detta bekräftades av Kulturminister Jeanette Gustafsdotter vid regeringens pressträff, då hon sa att Humanisterna inte inkluderades i lagförslaget.
Det är olyckligt eftersom sådana livsåskådningar enligt undersökningar omfattas av en majoritet av Sveriges befolkning, framför allt bland de yngre. Om sekulära livsåskådningar likställdes med religiösa livsåskådningar skulle det stärka demokratin och religionsfriheten, samt öka medvetenheten kring existentiella livsfrågor.
Nu kan dock tolkningen av lagförslaget bli något annat, eftersom det i lagrådsremissen inte finns någon uttalade beskrivning av vad som avses med ”religiös verksamhet”. Syftet med lagen om stöd till trossamfund föreslås bli att ”skapa förutsättningar för trossamfunden att bedriva en aktiv och långsiktigt inriktad religiös verksamhet” och argumentet bakom detta är att Sverige ska stå upp för religionsfriheten, i enlighet med artikel 9 i Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.
Artikel 9 och Europadomstolen är dock tydliga med att religionsfriheten även inkluderar icke-religiösa trosuppfattningar med liknade djup beträffande slagkraft, allvar, sammanhållning och betydelse. Det samma gäller Venedigkommissionen, en skrivelse från Europarådet som lagrådsremissen hänvisar till (Not 1).
Regeringen har alltså lagt ett förslag vars argument tydligt indikerar att sekulära livsåskådningar juridiskt bör likabehandlas, men genom att använda det exkluderande uttrycket ”religiös verksamhet” sänder de en annan signal.
”Humanisterna välkomnar att regeringen äntligen lägger ett lagförslag. Vi har väntat länge på detta eftersom kraven på trossamfund som får statsbidrag behöver skärpas”, säger David Rönnegard, ordförande Humanisterna.
“Humanisterna är dock besvikna på regeringens bristande försvar av religionsfriheten och likabehandling av sekulära trosuppfattningar. Vår förhoppning är att myndigheter och jurister är klokare. Europadomstolen får avgöra detta om inte annat”, fortsätter David Rönnegard.
Not 1. Venedigkommissionen CDL-AD [2014]023, punkt 26: ”The process of obtaining legal personality status should be open to as many communities as possible, without excluding any community on the grounds that it is not a traditional or recognized religion or through excessively narrow interpretations or definitions of religion or belief.” Och punkt 2: ”The freedom of religion or belief protects theistic, non-theistic and atheistic beliefs, as well as the right not to profess any religion or belief.”
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.