lördag 16 augusti 2014
Den 7-11 augusti genomfördes den 19:e World Humanist Congress i Oxford, England. Kongressen arrangerades av British Humanist Association för International Humanist and Ethical Union (IHEU). Deltog gjorde ca. 1000 medlemmar i IHEUs medlemsorganisationer, samt fristående humanister, fritänkare och ateister, från fler än 60 länder. Temat för kongressen var tanke- och yttrandefrihet, samt att forma en upplysning för det 21:a århundradet.
Kongressen inleddes och avslutades med att IHEU:s generalförsamling träffades för att diskutera organisationens verksamhetsinriktning och fatta de formella besluten. Övriga tre dagar genomfördes en lång rad föreläsningar och seminarier, kring kongressens tema. Detta med välkända skribenter, filosofer och människorättsaktivister, såsom A C Grayling, Kenan Malik, Maryam Namazie och Laurie Penny och Philip Pullman.
Under kongressen delades det ut tre utmärkelser:
Robbi Robson erkändes för hennes framstående arbete för humaniströrelsen. Robson har ett mångårigt arbete i IHEU:s bakom sig, bland annat som organisationens vice president. Hon tackades, i ett känslomässigt tal, under kongressens stora middag av IHEU:s presidenten Sonja Eggerickx.
Den bangladeshiske bloggaren Asif Mohiuddin mottog ett särskilt Yttrandefrihetspris. Han delade priset med Rasel Parvez, Subrata Adhikari Shuvo och Mashiur Rahman Biplob, samt Ahmed Rajib Haider. Den sistnämnde får priset postumt, Haider mördades av islamister i februari 2013. De fyra andra fängslades i Bangladesh våren 2013, anklagade orättfärdigt för att ha “sårat religiösa sinnen”.
International Humanist Award tilldelades Gulalai Ismail och Wole Soyinka. Den unga pakistanska kvinnorättsaktivisten Ismail är grundare och ledare av organisationen Aware Girls. Organisation arbetar med utbildning och bemyndigande av kvinnor, för jämlikhet och fred i Pakistan. Ismail deltog, tillsammans med Mohiuddin, i ett seminarium om möjligheterna att förespråka humanism och mänskliga rättigheter i länder som präglas av religiös extremism. Författare och frihetskämpen Soyinka, som tilldelades Nobelpriset i litteratur 1986, kunde tyvärr inte delta på grund av sjukdom. Istället förmedlades hans tal, en kraftfull kritik av religiösa fundamentalister, speciellt islamistiska extremister, via en inspelning.
Vid kongressen antogs Oxforddeklarationen om tanke- och yttrandefrihet. Detta dokument skall vägleda IHEU och medlemsorganisationernas arbete och opinionsbildning de kommande åren. Kongressen beslutade också att IHEU:s nästa kongress (2017) kommer att hållas i São Paulo, Brasilien.
Avslutningstalare på kongressen var Taslima Nasreen, författarinnan som 1994 flydde till Sverige från Bangladesh. Hot från extremister, gjorde det då omöjligt för hennes att skriva om kvinnors rättigheter och kritiskt om religion, och samtidigt bo kvar i landet. Flera av hennes böcker är bannlysta i Bangladesh och Indien, och de senaste tjugo åren har hon inte kunnat återvända till sitt hemland.
“Jag är sant hemlös, men jag har ett hem. Hjärtana hos de människor som motsätter sig mörkrets krafter. Mitt skydd och min fristad. Ateister, feminister, humanister, ni är mitt land, ni är mitt hem.”
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.