onsdag 7 augusti 2019
Idag publiceras på DN Debatt artikeln ”Med barnkonventionen kan barns religionsfrihet stärkas” av Humanisternas ordförande Anna Bergström och styrelseledamot Emilia Ericson.
Det har gått åtta år sedan Humanisterna väckte liv i frågan om omskärelse av pojkar med en artikel på DN Debatt. Då barnkonventionen nu ska integreras i svensk lag vill Humanisterna åter igen lyfta frågan om barns rätt till kroppslig integritet och ifrågasätta hur gränsen mellan barns rätt till religions- och övertygelsefrihet och föräldrars rätt att påverka sina barn idag dras.
Bakgrunden till debattartikeln är den av regeringen tillsatta och pågående utredningen som, ledd av Anders Hagsgård, som syftar till att utreda hur väl svensk lagstiftning överensstämmer med barnkonventionen. Humanisterna vill i första hand sätta fokus på artikel 14 som behandlar barns rätt till religionsfrihet.
Ericson och Bergström skriver:
“Vi menar att artikel 14 måste tolkas i ljuset av barnkonventionens övriga artiklar. Artikel 12, en av konventionens grundprinciper, stipulerar att barnet har rätt att komma till tals i alla frågor som rör barnet. Denna artikel har en nära relation till lagen om omskärelse av pojkar. I paragraf 3 i lagen om omskärelse av pojkar (2001:499) står det: ”Pojkens inställning till ingreppet skall så långt det är möjligt klarläggas. Ett ingrepp får inte utföras mot en pojkes vilja.” Frågan är vad ett spädbarn vill. Ska vi utgå från att en bebis vill bli omskuren eller ska vi ge barnet tid att själv fundera på vad han tror på och i vilken grad han vill tillhöra en på förhand bestämd gemenskap?”
“Omskärelse av pojkar på religiös eller kulturell grund är inte medicinskt motiverat och det är fysiskt oåterkalleligt. Det bör därför ses som ett ingrepp som i allra högsta grad är något som ett barn måste få en chans att yttra sig kring och kunna påverka.”
Diskussionen om omskärelse av pojkar blir sällan konstruktiv. Ingreppet utgör å ena sidan ett ultimat exempel på kränkningen av barns rätt till religionsfrihet. Å andra sidan innebär sedvänjan att ett barn välkomnas in i en religiös gemenskap. I och med att barnkonventionen nu ska bli lag ser vi skäl till att uppmuntra till en fördjupad diskussion om barns rätt till religions- och övertygelsefrihet. Denna rätt behöver stärkas i Sverige.
När frågan nu väcks till liv sker det samtidigt som vi också vet att unga judar hotas och trakasseras i allt större grad och muslimer i stor utsträckning misstänkliggörs i en rad sammanhang. Således måste frågan om barns rätt att besluta över sina egna kroppar diskuteras på ett sätt som inte bidrar till att öka utsattheten hos unga i grupper som praktiserar omskärelse av minderåriga, säger Anna Bergström.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.