tisdag 4 oktober 2016
En ny internettjänst som erbjuder möjligheten att “Lämna Svenska kyrkan online på 10 sekunder” har uppmärksammats i media.
Det nya med denna tjänst är att den är helt digital och gratis. Man knappar in sitt personnummer och undertecknar med en digital signatur. Först gjordes en egenhändig signatur med fingret eller genom att skriva med musmarkören, sedan utvecklades tjänsten och började använda BankID som signeringsmetod.
Denna internettjänst är inget initiativ från Humanisterna och vi tar inte ställning, vare sig för eller emot medlemskap i Svenska kyrkan. Men lanseringen av utträdessajten föranleder oss att kommentera hur Svenska kyrkan sköter sin medlemshantering och bemöter den nya internettjänsten. Både för att det finns etiska problem med detta och för att många har en felaktig uppfattning om vad medlemsavgiften används till.
Det är etiskt problematiskt att Svenska kyrkan registrerar små barn (i samband med dop) som medlemmar i organisationen. Att barnen inte heller tillfrågas om de vill kvarstå som medlem när de blir vuxna och börjar betala medlemsavgift gör problemet ännu allvarligare.
Detta system är tvivelaktigt ur barnens perspektiv i allmänhet och deras religionsfrihet i synnerhet.
Humanisterna har bestämt att man måste vara 16 år för att bli medlem. Detta eftersom vi vill att ungdomarna som går med i vår organisation ska fatta ett eget och informerat beslut om detta. Yngre barn är självklart välkomna i aktiviteter som vi arrangerar, men för detta krävs inget medlemskap.
Det är olämpligt att staten hjälper Svenska kyrkan att gratis inkassera medlemsavgiften via skattsedeln.
Detta gör att medlemmar i Svenska kyrkan inte behöver förnya sitt medlemskap varje år, vilket är brukligt för medlemskap i olika föreningar. Med en månadslön på 28 000 betalar man årligen över 3 000 kr i medlemsavgift till Svenska kyrkan och man behöver aktivt anmäla utträde före 1 november om man inte vill vara medlem under hela kommande år.
Staten ger på detta sätt Svenska kyrkan ett ekonomiskt bidrag, eftersom tjänsten för dem är avgiftsfri. Värdet av denna tjänst är enligt Skatteverket över 100 miljoner kronor, något som alltså finansieras av alla medborgare i Sverige som betalar skatt, inklusive alla som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Ingen annan organisation erbjuds denna service gratis av Skatteverket.
Upplägget och att Skatteverket benämner det ”kyrkoavgift” gör också att många medborgare tror att det är frågan om en ”kyrkoskatt”, vilket alltså är felaktigt. Det är en föreningsavgift.
Det är för många oklart vad medlemsavgiften till Svenska kyrkan används till.
En del tror att avgiften används för bevara det kulturarv kyrkorna representerar. Andra tror att den täcker kostnaderna för begravning. Men staten betalar årligen ca 450 miljoner kronor ur statsbudgeten till Svenska kyrkan för underhåll av våra gamla vackra kyrkor, i form av en kyrkoantikvarisk ersättning. Detta bidrar alltså alla med, även vi som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Våra gamla kyrkor är ju en del av vårt gemensamma kulturarv, inte bara kyrkomedlemmarnas. Även kostnaderna för begravningsverksamheten betalar alla, även de som inte är medlemmar i Svenska kyrkan. Detta genom en särskild begravningsavgift på skattsedeln.
Kyrkans reaktion på den nya internettjänsten är förvånande och inte särskilt konstruktiv.
Under en dryg vecka efter att den nya digitala Internettjänsten lanserades har nästan 10 000 personer använt den för att lämna Svenska kyrkan. Uppenbarligen fyller tjänsten ett behov.
I början accepterade många församlingar det digitala utträdet, men Kyrkokansliet reagerade och meddelar att de inte accepterar digitala underskrifter. De skriver att en det är en säkerhetsrisk med digitala signaturer och att det krävs en egenhändigt underskriven anmälan. Givetvis kan inte kyrkan avgöra om en inskickad signatur på papper är äkta, så problemet är exakt detsamma. Ur säkerhetssynpunkt finns ingen anledning att behandla dessa förfaranden olika, och med BankID är det till och med säkrare.
Om Svenska kyrkan verkligen var orolig för säkerheten borde den förstås upprätta ett säkert system för utträde med digitalt signatur. De flesta föreningar accepterar dock ett vanligt mejl både för att bli medlem och för att avsluta medlemskapet.
Svenska kyrkans agerande och de rutiner man har för medlemskap tolkar vi som att man vill hålla kvar sina medlemmar genom att inte årligen fråga dem om de vill kvarstå som medlemmar och i det aktuella fallet krångla till det för dem som vill lämna organisationen. Det är givetvis inte rimligt.
Det finns många som, självvalt och av goda skäl, vill vara medlemmar i Svenska kyrkan. Detta är självklart inget problem. En stor del av Svenska kyrkans verksamhet fyller ett behov i samhället. Kyrkan borde dock vara överens med oss om att de som är medlemmar i organisationen ska ha valt det själva och vara välinformerade om vad det innebär.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.