fredag 5 februari 2016
I Sverige är förföljelse för att man är ateist ingen tillräcklig anledning för att få asyl. Detta uppmärksammas nu i Storbritannien av Council of Ex-Muslims of Britain (CEMB) med anledning av att den egyptiske medborgaren Omar Makram fått avslag på sin asylansökan. I sin desperation har Makram nu eldat upp en Koran.
Humanisterna stöttar inte bokbränning av något slag. Men trots att man inte bör bränna böcker så ska det inte vara förbjudet att bränna böcker – även religiösa böcker; även Koranen. Makram har satt sitt liv på spel för denna princip.
Här följer en översättning av pressmeddelandet från Council of Ex-Muslims of Britain (CEMB):
Omar Makram, ex-muslim, högljudd ateist och islamkritiker från Egypten, flydde sitt hemland på grund av hot mot sin personliga säkerhet. Trots dessa hot har svenska myndigheter beslutat avslå hans asylansökan.
De svenska myndigheterna kommer nu att försöka deportera Makram tillbaka till Egypten där hans frihet och troligen även hans liv är i fara. För att ytterligare bevisa sin övertygelse har Makram känt sig tvungen att göra en video där han tar avstånd från Islam genom publikt att bränna en Koran inför hela världen.
I Egypten använder myndigheterna hädelselagstiftning för att slå ner på framstående ateister, islamkritiker och reformister, en förföljelse som har intensifierats sedan Egyptiska revolutionen 2011 då unga människor kämpade för ökad yttrandefrihet.
Egypten, som nu är en de facto militärdiktatur, har vänt sig än mer till prästerskapets fascism och omfamnat Al Azhar, Sunni-världens och salafismens ”katolska kyrka”, för att öka sin makt, något som lett till att regimen minskat ytterligare på yttrandefriheten vad gäller religion, i utbyte mot religiöst stöd.
Religionsfrihet och yttrandefrihet är fundamentala mänskliga rättigheter som tyvärr är gravt inskränkta i stora delar av världen. Enligt 2015 års Freedom of Thought Report, en årlig global kartläggning från det internationella humanistförbundet IHEU, ökar förföljelsen av icke-religiösa i hela världen. Utomrättsligt våld ökar och flera länder i världen har skärpt straffen för hädelse och apostasi (att lämna sin religion). I rapporten finns även fall som indikerar att svenska myndigheter i många fall tycks ha undervärderat hotbilden för icke-religiösa.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.