torsdag 21 mars 2024
Högsta förvaltningsdomstolen vägrar pröva återkallandet av Staffan Bergströms läkarlegitimation. Detta är beklagligt då det behövs tydligare juridisk vägledning och ny lagstiftning som reglerar dödshjälp.
Professor Staffan Bergström hjälpte i juli 2020 ALS-sjuke Per Maritz att sova in i döden i hans hem. Maritz hade erhållit grönt ljus att avsluta sitt liv helt legalt hos Dignitas i Schweiz, men på grund av covid-19 pandemin var alla flygförbindelser mellan Sverige och Schweiz inställda. Bergström gick därefter direkt till Polisen, berättade vad som hänt och blev frikänd från brott sedan förundersökningen hade lagts ned.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) gick emellertid vidare med ärendet och i september 2022 återkallades hans läkarlegitimation, vilken han innehaft sedan 1969. Staffan Bergström ansågs av HSAN ”uppenbarligen olämplig att utöva läkaryrket” trots att han verkat fläckfritt i mer än 53 år.
Bergström överklagade återkallandet av legitimationen hos Förvaltningsrätten och Kammarrätten som båda gick på HSANs linje, vilket föranledde ytterligare överklagande hos Högsta förvaltningsdomstolen, som nu vägrat prövningstillstånd.
Högsta förvaltningsdomstolens beslut är beklagligt, då det behövs tydligare juridisk vägledning i fall som detta. Nuvarande lagstiftning är oklar och det behövs även ny lagstiftning som reglerar dödshjälp.
“För vissa sjukdomsfall kan även den bästa palliativa vården vara otillräcklig för att hindra att livet känns olidligt. Det är en dygd att värna om dem som är mest hjälplösa i samhället, och det finns ett överväldigande stöd för någon form av dödshjälp. Regeringen borde därför tillsätta en utredning om vilken form som skulle passa i Sverige”, säger David Rönnegard, ordförande Humanisterna.
Idag är närmare 80% av svenskarna för frivillig dödshjälp vid obotlig sjukdom, enligt en Novus-undersökning, och bland läkare ökar acceptansen för frivillig dödshjälp snabbt, från 31% för ca 15 år sedan till 47% år 2021.
Staffan Bergström, som tidigare var ordförande för Humanisterna Gotland, kommer att gå till Europadomstolen med sitt fall. Europakonventionen för de mänskliga rättigheterna ger den enskilda människan rätt att bestämma över på vilket sätt och vid vilken tidpunkt hans eller hennes liv avslutas.
Med tanke på den bristfälliga rättslig reglering av dödshjälp i Sverige finns det skäl att anta att Europadomstolen kan anse att den svenska ordningen utgör en kränkning av Europakonventionen.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.