måndag 29 oktober 2018
Idag presenterar den internationella humanistunionen IHEU den 7:e årliga upplagan av Freedom of thought report. Lanseringen gjordes vid FN:s generalförsamling i New York. Rapporten dokumenterar diskriminering och förföljelse av humanister, ateister och icke-religiösa i världen. För första gången innehåller rapporten en rangordning av världens länder med fokus på diskrimineringsnivån mot ateister, humanister och icke-religiösa.
Av totalt 196 granskade länder är detta topp 10:
Belgien (1), Nederländerna (1), Taiwan (1), Republiken Nauru (4), Frankrike (4), Japan (4), São Tomé och Príncipe (4), Norge (8), USA (8) och Saint Kitts och Nevis (10).
Och sämsta 10:
Brunei Darussalam (187), Sudan (188), Malaysia (189), Mauritanien (190),
Förenade Arabemiraten (191), Pakistan (192), Maldiverna (193), Afghanistan (194), Iran (195) och Saudiarabien (196).
Sverige rankas på elfte plats. Det som drar ner vår position är att det finns statligt stöd till trossamfund och att staten hjälper trossamfund att samla in medlemsavgifter. Statligt stöd som inte ges till icke-religiösa livsåskådningsorganisationer.
I diskussioner om diskriminering får ateister betydligt mindre uppmärksamhet än människor som diskrimineras mot bakgrund av andra skäl. Som ordförande i Humanisterna kommer jag ofta i kontakt med personer som försöker eller har flytt till Sverige på grund av att de aktivt drivit frågor om tros- eller övertygelsefrihet i sina hemländer eller personer som av olika skäl sökt sig till Sverige, och väl i Sverige för första gången upplevt att de kan tänka fritt och då lämnat sin barndomstro. Många av den senare kategorien kommer från Afghanistan, ett land som ligger längst ner på det index IHEU tagit fram. Ett land som Sverige nu utvisar dem till, säger Anna Bergström, ordförande Humanisterna.
Min förhoppning är att svenska beslutsfattare är beredda att lära av årets Freedom of thought report och att ateism och sekulär humanism ges en starkare ställning vid bedömning av förföljelse och diskriminering. Sverige, ett av världens mest sekulära länder, måste stå upp för dessa grupper. Rapporten skulle också kunna utgöra ett underlag för journalister som rapporterar om religions- och övertygelsefrihet och om de länder som ligger längst ner på listan, fortsätter Anna Bergström.
Ahmed Shaheed, FN:s särskilda rapportör för religions- och övertygelsefrihet, kommenterar rapporten “Freedom of thought report har blivit en ovärderlig källa till välbelagd kunskap för beslutsfattare. Rapporten belyser de olika former av diskriminering som personer med icke-religiösa övertygelse möter runt om i världen, en diskriminering som många helst ignorerar”.
Vid lanseringen av rapporten kommenterade IHEU:s ordförande Andrew Copson “För första gången visar vår rapport med stor noggrannhet den diskriminering människor utan religiös övertygelse utsätts för på grund av deras övertygelser. Denna rapport målar en mörk bild där vi kan se hur våra icke-religiösa vänner och kollegor utsätts för grov diskriminering”.
Andrew Copson fortsatte “Vid en tid av växande nationalism fortsätter vi att se hur de som är modiga nog att ifrågasätta och kritisera konservativa religiösa ledare demoniserades som ”opatriotiska” och ”samhällsfientliga”. IHEU leder världen i kampanjer för att främja och skydda ateisternas och humanisters rättigheter – men ärligt talat kan vi inte hålla jämna steg med resursstarka lobbyister från den kristna högern i USA och konservativ islam från Mellanöstern. Därför ber vi de av er som lever i de tio bästa rankade länderna att göra en donation som en symbol av solidaritet med de som lever i de värsta tio”.
Rapporten finns att läsa och ladda ner på freethoughtreport.com.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.