måndag 20 augusti 2018
Arbetsdomstolen har avgjort ett fall där kvinna inte tog i hand vid en anställningsintervju. På grund av den uteblivna handhälsningen avbröt arbetsgivaren intervjun. Domstolen har beslutat att kvinnan utsattes för indirekt diskriminering, utifrån hennes religiösa övertygelse, och tilldömer henne ett skadestånd på 40 000 kr.
I domen skriver Arbetsdomstolen att företagens policy om att alla anställda ska hälsa genom handskakning har ett berättigat syfte; att inte anställda i arbetet ska behandla andra människor olika på grund av deras kön. Dock anser domstolen att policyn, kravet att ta i hand, inte är lämplig och nödvändig för att uppnå detta syfte. De skriver:
Enligt Arbetsdomstolens mening hade det dock varit rimligt att kräva att F.A:s [arbetstagaren] skulle hälsa på alla på samma sätt oavsett könstillhörighet och oavsett vilka som för tillfället finns i rummet. Med beaktande av detta och att F.A:s sätt hälsa är ett sådant utövande av religion som skyddas av Europakonventionen samt det bör kunna krävas att hon hälsar på alla på samma sätt, anser Arbetsdomstolen att Semantix [företaget] policy om handhälsning inte är lämplig och nödvändig för att hindra att andra anställda m.fl. inte ska behöva drabbas av obehag genom att inte få sin handhälsning besvarad.
Det är mycket intressant och bra att Arbetsdomstolen anser att ett företag kan ha en policy som kräver att man hälsar lika på alla, oavsett kön, och att en religiös övertygelse eller sedvänja inte är ett hållbart argument för att behandla män och kvinnor olika. Förhoppningsvis kommer domen gälla mer generellt och förhindra att Diskrimineringsombudsmannen (DO) driver nya fall där arbetstagare kräver att behandla människor olika med avseende på kön – motiverat av deras religiösa övertygelse.
Diskrimineringslagen måste skydda människor från alla typer av diskriminering: kön, könsidentitet eller könsuttryck, sexuell läggning, etnicitet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning och ålder. En specifik religiös övertygelse ska aldrig kunna trumfa detta. Det är utmärkt att Arbetsdomstolens dom visar på hur religions- och övertygelsefriheten kan inskränkas.
Att behandla kvinnor och män lika i arbetslivet bör vara en norm i Sverige. Något som ska tas för givet och som något som inte borde kräva en uttalade företagspolicy, säger Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna.
Nu väntar vi på att DO framöver driver ett fall där någon diskriminerats eftersom deras kön eller könsuttryck inte passar med en speciell yrkesroll – enligt arbetsgivarens religiösa övertygelse. Det är beklämmande att religiösa samfund fortfarande undantas från krav på jämställdhet och ges rätt att diskriminera kvinnor vid anställning av till exempel präster och imamer, fortsätter Ulf Gustafsson.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.