torsdag 30 januari 2025
Humanists International lanserar 2024 års upplaga av Freedom of Thought Report. En rapport om icke-religiösas mänskliga rättigheter, vilken varnar för farorna med hädelselagar.
Humanists International lansera idag 13:e årliga utgåvan av Freedom of Thought Report, vilken granskar hur alla världens länder upprätthåller mänskliga rättigheter för humanister, ateister och icke-religiösa.
Rapporten avslöjar att hädelse-/blasfemilagar – vare sig de är bokstavligen mot hädelse eller de facto-lagar mot att “svåra religiösa känslor” – finns i minst 89 länder över hela världen och påverkar 57 % av världens befolkning. Även om dessa lagar upprätthålls i varierande grad och även om straffets stränghet kan variera, förblir effekten densamma: de kväver dialog, kritik och yttranden.
Med hjälp av exempel från de 38 länder som uppdaterades 2024 – inklusive den senaste utvecklingen i Afghanistan, Italien, Nigeria och Qatar – avslöjar Key Countries-utgåvan den skadliga karaktären hos hädelselagar.
I samband med presentationen av årets rapport, säger presidenten för Humanists International, Andrew Copson:
“Där lagar mot blasfemi tillämpas är ingen, oavsett religion eller övertygese, immun mot förföljelse. Utöver deras tillämpning domstolar, motiverar, möjliggör och främjar deras existens diskriminering, utfrysning och att människor tar lagen i egna händer. Nu mer än någonsin måste vi arbeta tillsammans för att säkerställa upphävandet av blasfemilagar globalt, till förmån för främjande av dialog och ömsesidig respekt för allas rätt till religions- och övertygelsefrihet.”
Även när tillämpningen av ”hädelse” och religiösa förolämpningslagar inte är diskriminerande – utan påverkar alla religions-/livsynsgrupper i ett land – står de icke-religiösa inför en unik utmaning: bara det faktum att de inte tror på en övernaturlig makt eller gud kan föranleda en anklagelse om “hädelse”.
Data som samlats in av Humanists International visar att rädslan för att bli stämplad som en “hädare” – och den risk för våld och utfrysning som sådana etiketter innebär – är en av de främsta drivkrafterna för att icke-religiösa människor väljer att dölja sin övertygelse. Detta sker på bekostnad av deras hälsa och välbefinnande, såväl som deras frihet. De som är mer frispråkiga i sina åsikter – vare sig de är humanister, ateister, rationalister eller fritänkare – står inte bara inför hotet om rättsliga ingripanden, utan kan eventuellt sägas upp från sin anställningen, eller bli offer för våld.
Genom den prisbelönta indiska filmskaparen Leena Manimekalai vittnesmål, visar rapporten verkligheten för de som anklagas för att förolämpa religiös tro – personer som står i frontlinjen i försvaret av religions- och övertygelsefriheten.
Leena Manimekalai skriver i rapporten:
“Detta kan uppfattas som en berättelse om trauma, men jag ser det som en berättelse om en triumf. Som konstnär upprepas min tro på konstens kraft när en enda bild skakar om en hel grupp av skenheliga kast-förkämpar, hetero-patriarker, religiösa fundamentalister med flera, och samlar sekulära grupper över hela världen för att protestera, odla solidaritet och driva på för systemisk förändring. Konst kan vara många olika saker för många. För mig är konst en motståndshandling.”
Humanists International – tillsammans med sina partners – har länge förespråkat att hädelselagar avskaffas globalt. Samtidigt som minst 10 länder har upphävt sin föråldrade lagstiftning under denna tid, har den senaste utvecklingen i Danmark visat att vi inte får vara nöjda; hädelselagar, när de väl avskaffats, kan återkomma i en annan form. Vidare har det långvariga samförståndet i FN om hur man ska närma sig frågor om “hädelse” utmanats de senaste åren. Trots detta bekräftade FN:s generalsekreterare i november förra året att lagar mot ”hädelse” är oförenliga med den Internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter.
Rapportens resultat fungerar som en varning till det internationella samfundet som måste gå samman för att kämpa för upphävandet av hädelselagar globalt. Detta för att vi ska säkerställa att rätten till religions- och övertygelsefrihet för alla, lika stor omfattning.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.