måndag 20 juni 2016
SVT:s Rapport sände igår ett reportage om borgerliga ceremonier.
Knappt vartannat barn döps i dag i Svenska kyrkan. Ungefär ett av tre par gifter sig där och bara tre av tio ungdomar konfirmeras. Just konfirmationen är en ceremoni som den senaste tioårsperioden minskat snabbt, enligt Svenska kyrkans statistik. Den har sannolikt förlorat sin funktion att markera intåget i vuxenvärlden, enligt kyrkans egen analys om varför den minskar så fort.
Tre av fyra begravningar sker fortfarande i Svenska kyrkans regi men även här bedömer de själva att de i framtiden kommer att minska i takt med att andelen kyrkomedlemmar i befolkningen minskar.
Med i reportaget var Irene Rune, officiant och ceremoniansvarig inom Humanisterna. Hon sa bland annat, på frågan är om det verkligen är viktigt med ceremonier:
Det är viktigt för de människor som vill ha dem och jag tycker att de ska veta att det finns alternativ till de kyrkliga akterna. Jag är inte så säker att de är jätteviktiga för mig själv men jag njuter oerhört av att få göra ceremonier som blir bra för de anhöriga.
Vi har ju så länge vi vet hållit ceremonier av olika orsaker, så att det finns nog något i ceremonierna som vi har behov av. Bara det här med att samlas och umgås i släkter. På minnestunderna efter ceremonierna, till exempel är ljudnivån ibland ganska hög och det är många som inte har träffats på jättelänge. Så att det är ju ett sätt att samlas.
De som inte vill ha dop i kyrkan till exempel, säger att de ändå vill ha någonting. De vill ha fest och vill välkomna barnet och då känns det väldigt naturligt att ha en ceremoni.
Läs hela reportaget eller se Rapportsändningen (start 5:35).
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.