Vi arrangerar sommarläger för ungdomar i 15-årsåldern. Tanken med humanistisk konfirmation är att ungdomar får diskutera livets stora frågor i en öppen miljö. Under veckan pratar vi till exempel om mänskliga rättigheter, rätt och fel, jämställdhet, rasism, oskrivna regler om kön, kärlek och sex. Första dagen på lägret är ungdomarna med och bestämmer vilka ämnen de vill prata om.
Vill du veta vad tidigare deltagare och deras vårdnadshavare skrivit i utvärderingarna? Läs mer här.
Varje dag innehåller två diskussionspass – ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Passen börjar med en brainstorming där konfirmanderna får associera kring ett ämne. Sedan diskuterar vi ämnet i mindre grupper. Under lunchen är det fria aktiviteter och ofta arrangeras utomhussport, tävlingar, lekar eller något annat roligt. Kvällarna innehåller gemensamma aktiviteter för att vi ska lära känna varandra bättre. Det kan vara grillkväll eller att alla deltagare spelar en favoritlåt eller visar upp något man är bra på. Till kvällsfikat brukar det bli högläsning – även om man börjar bli ung vuxen kan det vara mysigt att få vara liten ibland.
På lägret får konfirmanderna stort utrymme att tänka och reflektera själva genom diskussioner och grupparbeten. Pedagogiken bygger på konsten att fördjupa diskussioner. Handledarna ställer bara frågor men ger inga svar. Det sätter igång de egna tankarna hos ungdomarna. Vi tycker att det viktigt att kunna förklara varför man tycker något och att inte bara säga att man tycker så. Det är något vi övar på tillsammans på lägret. Vi använder en normkritisk pedagogik som innebär att vi inte tar saker för givet utan ifrågasätter oskrivna regler.
Gemensamt för alla våra handledare är att de tycker att ungdomar är viktiga och bör bli lyssnade på. Den undre åldersgränsen för att få bli handledare är 18 år. Någon övre åldersgräns har vi inte, tvärt om gillar vi en variation i ålder på våra handledare. Handledarna är medlemmar i Humanisterna eller i Unga Humanister.
Alla våra handledare går en ledarskapsutbildning genom Humanisterna. Där bekantar de sig med det material som ligger till grund för diskussionerna och lär sig metoder för att uppmuntra delaktighet och djupa diskussioner. Handledarna är inte lärare utan snarare mentorer och diskussionsledare i ett. De får dessutom lära sig krishantering, planering och gruppdynamik. Våra handledare är experter på att skapa en öppen, trivsam och inkluderande lägerstämning. Om du är intresserad av att vara handledare läs mer på följande länk.
Avslutningsceremonin börjar kl 11.00 den sista dagen och är en festlig högtid för hela familjen. Ceremonin brukar vara ungefär en timme lång. När ceremonin är avslutad brukar vi ha en gemensam picknick med familj, släkt och vänner. Kom ihåg att ta med mat och något att sitta på!
Konfirmanderna utformar till stor del ceremonin själva. Ceremonin brukar innehålla bland annat allsånger, teater, att någon läser en dikt och ett tal till konfirmanderna av en officiant från Humanisterna. Handledarna delar ut en minnesgåva till konfirmanderna. I övrigt avråder vi från att ge konfirmanderna presenter, däremot kan en blomma vara på sin plats.
Vi ser hela lägerveckan som konfirmationen där ceremonin är en minnesvärd avslutning. Det är alltså inte ceremonin i sig som är konfirmationen.
Kolla in vår FAQ eller kontakta vår koordinator Malin Jiborn.
E-post konfirmation@humanisterna.se
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.