måndag 29 april 2019
”Var har du störst möjligheter att förverkliga dig själv?” undrar Ebba Busch Thor retoriskt i en debattartikel i Expressen och svarar själv ”Oavsett om du är lesbisk ateist, muslimsk djurrättsaktivist eller feministisk folkpartist lär svaret bli samma: i ett land byggt på kristen grund.”
Det är svårt att tro att Busch Thor själv tror på det hon skriver i sin debattartikel i Expressen, men kanske är historieförfalskning en av de kristna värderingarna?
Hädelse mot kristendomen bestraffades förr med bålbränning i Sverige, på långfredagen var det nöjesförbud framtill 1969 och att vara homosexuell var en sjukdomsdiagnos ända till 1979. Detta var Sverige när kristna värderingar dominerade samhället.
Historien visar alltså på motsatsen mot det Busch Thor skriver. Att kunna leva oantastad och ofördömd som ateist, lesbisk eller muslim i västerländska samhällen var något som utvecklades trots kristna värderingar. Det var i och med sekulariseringen som upplysningstanken att människor själva kan och har rätt att tänka sig fram till sin livssyn kunde utvecklas. Kristna företrädare slogs mot varje steg i denna liberaliseringsprocess.
Kristna värderingar var traditionellt något helt annat än de Busch Thor beskriver. Nuförtiden är till exempel inte den rekommenderade “hjälpen” till en våldtagen kvinna den bibliska – att hon gifter sig med sin våldtäktsman. Ej heller stigmatiseras kvinnor som föder barn utanför äktenskapet och deras barn trakasseras inte som “oäktingar”. Istället är det de som förgriper sig på kvinnor som hängs ut. Gott så – låt oss aldrig återvända till traditionella värderingarna kring detta.
Problemen i förorterna visar inte ”vad som händer när de traditionella värderingarna försvinner”, som Busch Thor uttrycker det. Istället är problemet de traditionella värderingarnas återkomst, med oskuldskontroller, bevakad “familjeheder” och kysk klädedräkt. Det förorten och övriga samhället behöver är lagar och institutioner som skyddar individen, även från familjen när den kränker individens rättigheter.
Kristdemokraterna försvårar detta arbete, genom förslag på minskat jämställdhetsarbete och främjande av religiösa friskolor.
I över tusen år provades kristna värderingar. Det var en otrevlig tid som vi tack och lov kunnat lägga bakom oss. Det var sekulariseringen som gjorde det möjligt för oss att leva fria från förtryckande religiösa normer och värderingar. Att försöka ge äran för sekulariseringen till kristendomen är väl magstarkt – ungefär som om att ge monarkin äran för folkhemmet.
Historien visar tydligt vad kristna värderingar innebär. Tack, men nej tack – den tiden vill vi aldrig ha åter.
Patrik Lindenfors, styrelseledamot Humanisterna
Ulf Gustafsson, förbundssekreterare Humanisterna
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.