Läger sommaren 2024
I sommar anordnar vi tre läger på Valla Folkhögskola i Linköping:
Mer information och länk till anmälan på denna sida.
När och hur får jag bekräftelse på deltagandet?
Vid anmälan kan du välja att betala anmälningsavgiften med kort/e-post avi. Efter det att anmälningsavgiften inkommit oss kommer du få en bekräftelse.
Får alla deltagare plats?
Det finns 20-25 platser på varje läger, principen först till kvarn gäller. För att vara säker om en plats är det bra om ni anmäler er så snart som möjligt.
Vad kostar det?
Kostnaden för en veckas Humanistisk konfirmation är 8550 kr. Då vi inte har någon egen gård så är vi beroende av de priser vi får där vi hyr in oss för våra läger. Prisläget påverkas också av den rådande ekonomiska situationen. Deltagaravgiften betår av en anmälningsavgift om 500 kr och en lägeravgift om 8050 kr.
Är anmälan bindande?
Regler för avanmälan och återbetalning.
Är man försäkrad under lägret?
Humanisterna tecknar en basal olycksfallsförsäkring innan varje sommar. Försäkringen gäller alla lägerdeltagare och påminner om den olycksfallsförsäkring barn har i skolan. Försäkringsskydd utöver detta svarar deltagaren/vårdnadshavaren själv för. Om du vill veta mer om villkoren för försäkringen kontakta konfirmation@humanisterna.se
Kan alla delta?
De flesta av våra ungdomar åker året de fyllt 15 år. Alla ungdomar kan delta utifrån sina förutsättningar.
Hur många deltagare och ledare är det på varje läger?
På varje läger är det 20-25 deltagare och 5-6 handledare.
Vilka är ni som är ansvariga på lägret?
Alla våra handledare är över 18 år och har gått igenom en ledarskapsutbildning i Humanisternas regi. Många av våra handledare har själva konfirmerats humanistiskt, har erfarenhet av att arbeta med ungdomar och har ett stort intresse för ungdomar.
Får man åka och bo med en kompis?
De flesta deltagare på våra läger kommer ensamma, men ibland kommer det även kompispar. Vi försöker att dela upp boendet så att alla bor med nya blivande vänner för att alla ska få chansen att lära känna varandra på lika villkor.
Hur tar man sig till respektive lägergård?
Vi hänvisar till de respektive lägergårdarnas hemsidor för detaljerad information. De ungdomar som reser ensamma med ex. tåg blir hämtade på närmsta station av en handledare. Kom ihåg att meddela om din ungdom behöver bli hämtad!
Får vi som vårdnadshavare besöka lägret?
Under veckan vill vi helst inte ha besök utifrån. Däremot står det givetvis alla vårdnadshavare fritt att höra av sig till såväl ungdomar som handledare under veckan. Ni är däremot varmt välkomna på avslutningsceremonin sista dagen.
Hur bor man?
Boende i delat rum med minst en person. I händelse att två kompisar kommer till samma läger brukar vi låta vännerna sova i olika rum för att alla ska få mer likartade möjligheter att lära känna nya kompisar.
Hur fungerar det med måltider?
All mat lagas på plats av kökspersonal på gården. Ingen behöver gå hungrig på läger och alla matönskemål och allergier samlas in och kommuniceras till lägergårdarna några veckor innan lägrets början.
Ingen av oss vårdnadshavare är medlemmar i Humanisterna, kan vårt barn konfirmeras humanistiskt ändå?
Absolut. Syftet med den här verksamheten är på inget sätt att värva vare sig medlemmar till Humanisterna utan erbjuds till samtliga familjer med barn som dels är intresserad av att diskutera ”de stora frågorna” men som samtidigt inte känner sig hemma inom ramen för den kristna konfirmationen. På våra läger finns allt ifrån ungdomar som läst den vanliga konfirmationsundervisningen och kommit fram till att det inte finns någon gud, till ungdomar som tror på ”något”. Vi lägger inte huvudvikt kring vad ungdomarna tror/inte tror på utan snarare vad tro innebär, vad det innebär att vara med/utan tro, vilka konsekvenser det får att vara troende respektive icke-troende.
Kan man söka bidrag för lägerkostnaden på något sätt?
Om du som förälder uppfyller Försäkringskassans krav för bostadsbidrag så kan du få ett reducerat pris från oss. Kontakta konfirmation@humanisterna.se så berättar vi mer.
Mitt barn är 16 år gammalt och vill nu åka på humanistiskt konfirmationsläger, hur gör vi?
Vi riktar oss främst till ungdomar det år då de fyller 15 men det går självklart bra att delta i läger som 16-åring. Vår åldersgräns är 14-16 år.
Mitt barn är ovant vid att sova borta och nu oroar vi oss för hur det ska gå att åka på läger, hur gör vi?
Vi tror det bästa är att ni mailar konfirmation@humanisterna.se. Det är bra att handledarna känner till om det finns ungdomar som tycker det är läskigt att vara iväg hemifrån. För många ungdomar är detta första veckan borta från familjen och första gången också utan kompisar ur samma idrottsförening eller annat, således – många är nervösa. Men det löser sig på plats!
Mitt barn har dyslexi och är bland annat orolig för högläsning, hur gör vi?
Våra läger baserar sig på samtal, kritiskt tänkande och reflektion. De flesta av våra aktiviteter är praktiska och vi har väldigt få inslag av att skriva och läsa. Om vi som handledare är medvetna om att ditt barn har läs- och eller skrivsvårigheter så löser vi det på plats utan konstigheter.
Mitt barn har en sjukdom och måste ta medicin, hur gör vi?
För såväl ungdomens, föräldrarnas och handledarnas skull är det viktigt att informera om sjukdomen, om medicinering och om några särskilda åtgärder krävs av handledarna.
Hur gör vi som vårdnadshavare för att få kontakt med handledare under pågående läger?
Innan varje läger skickar vi ut kontaktuppgifter till lägerledaren på lägret. Ibland svarar lägerledaren inte under dagtid, men vi det innebär bara att någon aktivitet pågår och att lägerledaren återkommer till er så fort som den kan.
Vi är intresserade av att anmäla deltagare till 2025, hur gör vi då?
På denna länk kan du anmäla intresse för 2025. Intresseanmälan är ej bindande och innebär inte garanterad plats – Vid årsskiftet 2024/2025 kommer vi skicka ut information om planerade läger 2025 samt info om när anmälan kan registreras.
Ange din e-postadress nedan. Du kommer få ett mail där du måste bekräfta din anmälan innan den blir aktiv.