Hedersrelaterat våld och problemet med Islam

Sara Mohammad, född 1967 i Silêmanî i södra Kurdistan , är en svensk-kurdisk människorättsaktivist som startade föreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.

Mohammad har fokuserat sin verksamhet på hederskultur och hedersförtryck. Hon har även egen erfarenhet av religiöst hedersförtryck. När hon var 16 år lämnade hon sin familj efter att hon misshandlats och dödshotats av brodern som ville tvinga henne att gifta sig mot hennes vilja. Hon kom till Sverige som politisk flykting 1993. Hennes rätta identitet är skyddad. Sara har arbetat för människorättsorganisationen ALMAeuropa samt hos Järfälla kommun som kommunnens hederssamordnare. Idag är Sara utbildningsledare för ett samarbetsprojekt (GAPF utbildar mot hedersvåld) mellan Riksföreningen Glöm Aldrig Pela och Fadime och Ungdomsstyrelsen.

Sara satt tidigare i Humanisternas styrelse.
Mohammad är starkt kritisk till religion – särskilt islam – och de kvinnoförtryckande normer som religiös renlevnad ofta innebär. Hon är även kritisk till svenska feminister, till exempel Gudrun Schyman. Sara Mohammad menar att de struntar i muslimska invandrarkvinnors rättigheter på grund av rädsla för att utmålas som rasister.

Sara Mohammad utsågs av tidningen Aftonbladet till Svensk Hjälte 2007 under en ceremoni som direktsändes i TV. Mohammad har även tilldelats flera andra priser och utmärkelser, till exempel av dagstidningen Expressen samt av polisen i Stockholms län. (Källa: Wikipedia)

Inspelat 2008 på Historiska museet av Henrik Thomé